eljött az ideje, hogy megismerkedjek a lúgokkal is. Úgy tűnik, én ilyen későn érő analóg nő vagyok.
Az ilyenvoltot nem mutatom, mert egyrészt kesztyűben dudáltam – ami a dolgok kézben tartása szempontjából tiszta szívás –, másrészt meg a nagy izgalmak közepette eléggé be is párásodott az okkoláré a maszk fölött, úgy meg nehéz fotót csinálni, ugye.
Nagyanyám még üstben főzte az udvaron, beledolgozott minden megmaradt háztartási zsiradékot. (Jó, mondjuk zsír helyett én már a modern idők úri huncutságaiból kotyvasztom, de csak azért, mert végeredményben mégse vághatunk disznót az ÁNTSZ előtt az aszfalton.)
Nagyapám fából ütött össze valami öntőformát, aztán dróttal darabolta kockákra a tömböt, s vitte a keskeny létrán a padlásra száradni. Egy főzetből egy egész évre valót öntöttek.
Amúgy – csak a félreértések elkerülése végett – szappan. Shea- és mangóvajjal, körömvirág-, szőlőmag- és vadrózsaolajokkal, leheletnyi geránium illattal. És kecsketejjel. Szóval tejben-vajban fürdés lesz.
Odavagyok. Nekem csak csúnyazöld csalánkrémem van házilag.
Azóta készült egy újabb öntés is. Őrölt kávés-fahéjas örvényekkel, szőlőmag helyett búzacsíra olajjal. Levendula illattal.
Küldesz kóstolót? :D
(Hogyan tanultad? Asszem, én gyáva és kishitű vagyok, ami a szappankészítést illeti.)
Nos, itt van a tanulmányaim listája. A többihez csak elszántság és mély levegő kell. Valójában semmi bonyolult nincs benne. Precíz mérés, és körültekintő bánásmód a lúggal.
http://www.illatosszappan.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=137&Itemid=174
https://szappanopera.wordpress.com/technologia/
http://lukreciakencei.hu/szappankeszites/szappankeszites_hideg_eljarassal/vii-resz-zsirok-viselkedese-es-ajanlott-mennyisege-a-szappanban
http://www.bioboltos.hu/szappankeszites-hazilag
És ha adsz címet, akkor adok. Vagy küldök HArival. Vagy valami.:)
Egyszer talán megérek rá, talán megérem, Neked meg érem a linkekért, köszönöm!:*