Az egyik szappanos csoportban valaki megosztott egy trükköt, amivel (állítólag) 10 perc alatt szappant lehet készíteni klasszikus, meleg eljárásos módszerrel. Találtam segédanyagokat az interneten egy “ultimate”, új módszerről, ami egészen lázba hozta mostanában a szappancsinálókat, és aminek a neve HTHP, vagyis High Temperature Hot Process – de nem voltam teljesen biztos benne, hogy ugyanarról a dologról van-e szó.
Gondolom, tudod, mi következik most… Ööö… igen. Kézenfekvő, hogy gharon, azaz babérszappanon kell tesztelnem, hisz ez a csodálatosan új perspektívákat nyitó eljárás épp passzol az összehasonlító tanulmányom koncepciójába.
Könyvelési adatok a szokásos ügymenet szerint:
- 88 % szűretlen olíva
- 12 % babérolaj
- 35 % forrásvíz
Hát lehet, hogy én vagyok béna, de az is lehet, hogy az olíva köpött bele a levesbe (vagy csak nem botmixeltem eleget), de akárhogy is, sehogy nem jött ki a matek: a 10 perces HP nekem bizony 90 perc lett. És az is hozzátartozik, hogy az alábbi filmen látható minden fedőráhelyezés-fedőeltávolítás között legalább 10-14 percet maszíroztam a masszát “sparherden”.
Amúgy valaki a 10 perces processzre némileg rezignáltan megjegyezte, hogy “Imádom a 10 perces ételrecepteket is… Nekem 15 perc, mire egyáltalán megtalálom az eszközöket és alapanyagokat.“
Őszintén szólva mélyen átérzem az illető szkepszisét (különösen a tapasztalatok tükrében), már régóta lobbizok a fiúknál, hogy legyen egy előkészítő (vagy legalább egy eltakarító) stábom, mint a Jamie Olivernek, én meg felhőtlen gondtalansággal csak loboghassak keresztül-kasul a konyhán, a mosogató és a konyhapult között, kezemben egy olajos-sós víztől csöpögő tésztaszűrővel, dehát.
– Szóval akkor lesz egy 10 perces babérszappan…
– …90 lett, maradhat?
Bizonyítékul álljon itt a (majdnem) teljes kivitelezés – bizonyos részeket burleszkszerűen felgyorsítottam, másokat líraian lelassítottam, és a mozi alá remek zenét kevertem.
Ja, ha azt hinnéd, itt a vége, rosszul gondolod. Szerintem az Univerzum kifejezetten pedagógiai célzattal rám küldte a hét csapást, mert belebotlottam egy újabb tanmesébe, amelyben megismerkedtem a floating soap kifejezéssel (egészen szoros összefüggésben a babérszappannal), ami magyarul színszappant jelent (tiszta, könnyű szappansókból álló szappan, főzéssel-kisózással érik el; én a konyhai sütőolajat szoktam ezzel az eljárással mosószappanná transzformálni). Amúgy állat, kipróbáltam, és tényleg lebeg a vízen, ellentétben más szappanokkal.